De ce este necesară dimensionarea corectă a centralei termice?

De ce este necesară dimensionarea corectă a centralei termice?

Un lucru foarte important, atunci când realizăm o instalație de încălzire este dimensionarea corectă a instalației și a centralei termice. În acest material vom vorbi despre dimensionarea corectă a centralei termice.

Este foarte important ca o centrală termică să fie dimensionată CORECT  de către un SPECIALIST.

… un pic mai mare, să fie și de rezervă = GRESIT

IMPORTANT – SUPRADIMENSIONAREA  centralei este mult mai gravă decât SUBDIMENSIONAREA acesteia.

SUBDIMENSIONAREA. În cazul unei centrale subdimensionate (puterea termică utilă este mai mică decât necesarul) aceasta va funcționa la randament maxim întregul sezon de încălzire, rezultând un consum mic de energie și un confort ridicat. Deoarece orice centrală termică funcționează la putere maximă doar câteva zile pe an, singurul dezavantaj pe care îl va avea o centrală subdimensionată va fi acela că, timp de 5-6 zile pe an, temperatura în interiorul locuinței să scada cu 0,5 – 1,5 grade C față de temperatura care se dorește.

SUPRADIMENSIONAREA. În cazul unei supradimensionari a centralei termice aceasta duce la o funcționare ineficientă, cu un randament scăzut și consum ridicat de combustibil. De asemenea o supradimensionare a centralei duce la o suprasolicitare a instalațiilor, la un numar mare de porniri și opriri si la o durată mai mică de viață a echipamentelor.

Pentru o dimensionare corectă a centralei termice trebuie tinut cont de următorii trei factori:

– tipul construcției

– tipul instalației interioare de încălzire (încălzire în pardoseală, radiatoare, ventiloconvectoare)

– tipul centralei termice

În articolele viitoare vă vom arăta câțiva pași simpli pentru a putea alege corect centrala termică pentru fiecare tip de instalație și combustibil în parte.

Ing. Elian Trandafir

Share this post