Cum calculăm corect puterea centralei?

Cum calculăm corect puterea centralei?

Dimensionarea centralei termice se va efectua doar de către personal de specialitate.

In cele ce urmează vă von prezenta un mod simplu pentru a vă putea face o idee despre calculul necesarului de căldură al unei clădiri de locuit, în vederea alegerii unei centrale termice. Acesată metodă are doar caracter orientativ, fiind obligatoriu necesar efectuarea unui calcul de către un specilist.

Metoda de calcul prezentată este valabilă pentru construcții noi, izolate termic și cu geamuri termopan.

Pe langă tipul construcției atunci cand calculăm necesarul de caldură al unei clădiri mai luăm în calcul și tipul instalației interioare de incălzit (în pardoseală, calorifere, ventiloconvectoare). În funcție de instalația de încalzire interioară vom stabili necesarul de caldură pe metru pătrat. Astfel dacă avem o instalație de încalzire in pardoseală vom lua în calcul o putere de 50-60W/mp, iar dacă vom avea o instalație cu calorifere vom lua in calcul 100W/mp.

Exemplu: Pentru o casă de 100 mp cu încalzire în pardoseală vom avea 1oo mp x 50w = 5000 w = 5 KW

Pentru o casă de 100 mp cu calorifere vom avea 100 mp x 100 w = 10000 w = 10 KW

În acest mod vom putea stabili necesarul de căldură al unei clădiri. IÎn functie de acest necesar se va alege centrala termică. Modul în care se va alege centrala termică pentru fiecare combustibil in parte il vom prezenta intr-un articol viitor. Tot intr-un viitor articol o sa va arătăm de ce pentru aceeasi constructie luăm in calcul un necesar de caldură diferit pentru încălzirea în pardoseală fată de încalzirea cu calorifere.

 

Share this post